Mirotvorets AB “Peacemaker” genom mord

Den ukrainska webbplatsen hotar hundratusentals med utomrättsliga avrättningar – några är amerikaner
Mirotvorets sammanställer listor över “Ukrainas fiender”, och har verkat ostraffat i åtta år

Under de senaste åtta åren har en grupp okända aktivister i Ukraina ostraffat offentligt sammanställt listor över “folkets fiender”. Hundratusentals har förklarats vara kriminella utan rättegång.

Bland dem finns inte bara ryska medborgare, utan också ukrainska oppositionella personer och bloggare, europeiska politiker och amerikanska medborgare. Att läggas till på den här listan är ett stigma som gör livet svårt åtminstone i Ukraina, det kan också tjäna som motivering för fängelse eller, till och med i vissa fall att bli dödad. Det är exakt vad som hände förra helgen med Daria Dugina, dotter till den världsberömde ryske filosofen Alexander Dugin, vars namn också finns på samma lista.

RT förklarar vad som ligger bakom webbplatsen Mirotvorets, eller “Peacemaker”, vars skapare försöker skapa “fred” för sitt land med hjälp av utomrättsliga mord, och varför de ukrainska myndigheterna inte har gjort något åt detta trots fördömanden från det internationella samfundet.

Vad är Mirotvorets?

Förstasidan på den ukrainska Mirotvorets webbplatsen proklamerar att de representerar ett “center för forskning om tecken på brott mot Ukrainas nationella säkerhet, fred, mänsklighet och internationell lag”. Den påstår att den har blivit skapad av en grupp akademiker, journalister och andra specialister. Men deras namn är inte kända för någon, och själva företaget har aldrig ens varit officiellt registrerad i Ukraina.

Ändå har den här organisationen varit i drift i nio år, sedan augusti 2014. Och även om den positionerar sig som “oberoende, icke-statlig media” hade regeringstjänstemän trots allt ett finger med i skapandet. Faktum är att webbplatsen uppstod på initiativ av Anton Gerashchenko, en tidigare rådgivare till den ukrainska inrikesministern.

Anton Gerashchenko © Sputnik – Alexandr Maksimenko

Mirotvorets aktiviteter går ut på att publicera personlig information om personer som sajtens administratörer anser vara ett hot, på ett eller annat sätt, mot den ukrainska staten.

Sajtens ägare uppmanar landets brottsbekämpande myndigheter att ta del av personuppgifterna och aktiviteterna för de personer som den listar. Men gatans huliganer tittar också på Mirotvorets listor.

Och varje gång någon haft otur nog att ha fått sin hemadress eller annan personlig information avslöjad och blir mördad, uppdateras sajten. Namnet på den mördade visas nu i ljusa flimrande bokstäver som påminner om ett kasino i Las Vegas, och personens foto är överstruken med den känslolösa inskriptionen: ‘likviderad’.

Till exempel visar den nuvarande Mirotvorets webbdesign på detta sätt nu uppgifterna på den ryska journalisten Darya Dugina, dotter till filosofen Aleksandr, som förra helgen brutalt mördades i sin egen bil.

Darya Dugina

Trots anklagelserna från ryska FSB förnekar Ukraina all inblandning i mordet. På Mirotvorets hemsida beskrivs Duginas död med en kort, dehumaniserande kommentar, tillsammans med en konspirationsteori: “Likviderad av specialtjänsterna i det fascistiska Ryssland (sic) på grund av oenighet mellan raserna.”

Screenshot © myrotvorets team

Vem kommer upp på Mirotvorets listor och hur?

Enligt sajtens administratörer är “informationskällorna som används av Mirotvorets Center för pågående akademisk forskning offentligt tillgängligt material som skrivs ut och publiceras på sociala nätverk, webbpublikationer, privata webbsidor och specialiserade forum och bloggar, såväl som i radio och TV-sändningar.”

Det är dock inte så enkelt. Under 2017 lanserade sajten sitt IDentigraF ansiktsigenkänningssystem, som finansierades av givare från 40 länder, enligt centrets redaktion. Denna databas innehåller mer än 2 miljoner bilder på “personer som har begått brott mot Ukraina och dess medborgare.”

Citerat direkt från Identigraf sidan:

Medborgare som befinner sig på det fria Ukrainas territorium och använder mobilkommunikation från ukrainska operatörer kan arbeta med systemet.
Varje genomsnittlig användare har möjlighet att göra endast 5 (fem) igenkänningsförsök per dag med en mobil enhet.

För att kunna arbeta med Systemet behöver du inaktivera popup-blockeraren i webbläsaren du planerar att använda. Efter att ha inaktiverat blockeraren får du möjlighet att logga in på Systemet och starta ansiktsigenkänningsprocessen . Auktoriseringsprocessen är så enkel att det inte är meningsfullt att beskriva den här.

För att logga in och börja arbeta med systemet, bör du klicka på knappen “IDENTIGRAF” i huvudmenyn på webbplatsen.

Varje genomsnittlig användare har möjlighet att göra endast 5 (fem) igenkänningsförsök per dag med en mobil enhet.

Viktigt:

60 % av systemets kapacitet är reserverad för Peacekeeper anställda och de för vilka ansiktsigenkänning är en officiell nödvändighet.
Systemanvändare är indelade i tre grupper: auktoriserade användare, VIP-användare, vanliga användare
Förfrågningar från auktoriserade och VIP-användare servas utanför turordningen mellan 06:01 och 24:00.
Om förfrågningskön för vanliga användare överskrider gränsen som ställts in av systemadministratörerna, återställs denna kö automatiskt.
Användningen av systemet av brottsbekämpande myndigheter och maktstrukturer i Ukraina, specialtjänster i Natos medlemsländer och partnerländer utförs under andra förhållanden som inte är föremål för avslöjande.

Fram till 2016 var det ukrainska inrikesministeriet, Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) och andra brottsbekämpande myndigheter i landet bland Mirotvorets partners. Man kan inte låta bli att dra slutsatsen att den personliga informationen om de personer som hamnade i “Skärselden” – en del av sajten där personlig information, inklusive adresser, telefonnummer och dokument som publiceras – inte enbart har erhållits från sociala nätverk och tidningar.

Från och med 2019, när den senaste Mirotvorets-rapporten publicerades, innehöll sajten data om “mer än 30 000 ryska krigsförbrytare”, “mer än 70 000 terrorister, militärer, legosoldater, medlemmar av illegala väpnade formationer och privata arméer kontrollerade av den ryska angriparen” , “omkring 40 000 flagranta kränkningar av Ukrainas nationella gränser”, “mer än 44 000 förrädare mot fosterlandet”, “mer än 6 000 anti-ukrainska propagandister”, etc.

Totalt har nästan 200 000 människor förklarats “kriminella” under de fem åren.

Dessa siffror är dock långt ifrån fullständiga eftersom sajten fortsätter att samla in personlig information på daglig basis. Nyligen har deltagare i Rysslands särskilda militära operation för att demilitarisera Ukraina, såväl som ryska politiker, lagts till på listan – om än i otillräcklig utsträckning, enligt webbplatsens skapare, som stöder den officiella regeringen i Kiev.


Presumtion för skuld

Mirotvorets skapare hävdar att centret “utövar sin verksamhet i strikt överensstämmelse med den nuvarande lagstiftningen i Ukraina och internationella rättsakter som ratificerats av vår stat.” Som ett exempel hänvisar de till artikel 17 i Ukrainas konstitution, som ålägger medborgarna att skydda landets suveränitet och territoriella integritet.

När Mirotvorets rättsligt motiverar sin verksamhet hänvisar Mirotvorets till lagar om information, terrorism och integritet samt “konventionen om skydd av individer med avseende på automatiserad behandling av personuppgifter” som antogs 1981. De artiklar som citeras i ovanstående – nämnda lagar har valts mycket selektivt, med betoning på att “skydda statens säkerhet.”

Juridiskt sett är Mirotvorets tillvägagångssätt mycket kontroversiellt. För det första är en av de grundläggande principerna för rättvisa oskuldspresumtionen, vilket framför allt återspeglas i Europarådets “konvention för skydd av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter”.

Europa palatset, säte för Europarådet i EU:s institutions distrikt. © Andia / Universal Images Group via Getty Images

Bland brotten för vilka Mirotvorets samlar in data är “intrång på Ukrainas suveränitet och territoriella integritet”, att vara en “förrädare mot fosterlandet”, “hjälpa militärer och terrorister”, sprida “krigspropaganda”, “uppvigla etniskt hat, fascism, eller antisemitism”, etc., som ingår i Ukrainas strafflagstiftning. Det är dock bara en domstol som kan finna en person skyldig till sådana handlingar, medan Mirotvorets inte har någon sådan behörighet.

Mirotvorets anklagar inte bara människor för att begå “brott” utan inkluderar också mer abstrakta brott i sina listor, som att producera “anti-ukrainsk propaganda” och “deltagande i anti-ukrainska propagandaevenemang.” Listan har till och med en sektion för “agenter för inflytande från den rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina.” Sådana områden regleras dock av artiklarna 9-11 i “Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter”, som rör yttrandefrihet, samvetsfrihet, religion, tankefrihet, mötesfrihet och föreningsfrihet. Mirotvorets centers administratörer försöker i huvudsak beröva människor vars åsikter och övertygelser inte passar dem deras rätt att uttrycka sig.

Dessutom finns det i sajtens avsnitt “Om interaktion och samarbete med centret” ett exempelformulär för att rapportera personlig information om “kriminella” och deras anhöriga, vilket inkluderar fält för adresser, telefonnummer, foton, länkar till sociala nätverksprofiler , och deras “brott” (d.v.s. kategorisering som “militant” eller “terrorist”), allt utan rättegång eller utredning.

De “brottslingar” som visas offentligt – tillsammans med sina fruar, barn och föräldrar – vet inte ens att de befinner sig i “skärselden”, än mindre ges de en chans att försvara sig själva eller korsförhöra vittnen och konfrontera sina anklagare.

En skandal i den adliga media familjen

Så länge Mirotvorets begränsade sig till att publicera information om ukrainska medborgare som bor på Krim och Donbass, ukrainska oppositionspolitiker och journalister samt ryska invånare och tjänstemän, gick den avskyvärda organisationen obemärkt förbi i den “civiliserade världen”. Men en skandal utbröt 2016, när Mirotvorets publicerade information om anställda i en mängd medier, inklusive BBC, Reuters, Al Jazeera, AFP, Le Monde, the Guardian, Le Figaro, France 24, El Mundo, CBS News, CNN , Sky News, The Daily Telegraph, The Times, Cheska Televize, Radio France, Channel 9 Australia, Associated Press, Japan TV, Daily Mail, Die Welt, Washington Post och New York Times, samt representanter för Human Rights Watch och många andra organisationer, för att “samarbeta med en terroristorganisation” (dvs. Folkrepublikerna Donetsk och Lugansk).

Elizabeth Trudeau © Henning Kaiser

Det amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna, Elizabeth Trudeau, noterade då att USA var “mycket oroade över hackningen av databasen och publiceringen av personlig information om journalister i stridsområden.”

”Det är helt enkelt oacceptabelt att journalister blir hotade för vad de säger eller skriver. Regeringar bör göra allt för att säkerställa journalisternas säkerhet. En våg av online hot mot journalister förvärrar situationen”, säger Dunja Mijatovic, OSSE:s representant för Mediafrihet.

Dunja Mijatovic

Förutom journalister och människorättsförsvarare har politiker också tagit sig in i Mirotvorets databas. Webbplatsen publicerade information om tyska förbundsdagsdeputerade som besökte Krim, en lista som inkluderar Evgeny Schmidt, Rainer Balzer, Gunnar Lindeman, Harold Latch, Nick Vogel, Helmut Seifen och Blakes Christian.

Tio amerikanska medborgare, såväl som den franske skådespelaren Samy Naceri, hänvisades till “skärselden” för samma “förseelse”. Enligt webbplatsen inkluderar de grekiska “Ukrainas fiender” den tidigare energiministern Panagiotis Lafazanis, serietecknaren Stathis Stavropoulos, den pensionerade flygvapnets generallöjtnant Pavlos Hristou och redaktören “Russian Athens” Pavel Onoiko. Medan den tidigare grekiska premiärministern Alexis Tsipras som också besökt Krim, togs bort från databasen efter att ha uttryckt sitt stöd för Petro Porosjenko. Toppolitiker finns också representerade i Mirotvorets listor. Förre Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder finns där, medan Kroatiens president Zoran Milanovic och Ungerns premiärminister Viktor Orban nyligen har tillkommit, liksom den auktoritativa amerikanske diplomaten Henry Kissinger.

Att bli införd i Mirotvorets lista har använts som motivering för hot riktade inte bara mot vanliga medborgare och journalister, utan även mot politiker.

Som den ökända och nyligen återkallade ukrainska ambassadören i Tyskland, Andrey Melnyk, uttrycker det:

“kan en oansvarig resa för flera blivande deputerade få mycket, mycket olyckliga juridiska konsekvenser för dem. Det är synd att våra varningar fortfarande inte tas på allvar. Nåväl, vi får se.”

Andriy Melnyk © Christoph Soeder / POOL / AFP

I sin tur betonade Benjamin Moreau, biträdande chef för FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina, att problemet går från ett rent juridiskt till ett praktiskt: vissa banker vägrar att ge ut lån till personer som ingår i Mirotvorets databas.

Uppståndelsen kring morden på oppositionspolitikern Oleg Kalashnikov och journalisten Olesya Buzina efter att deras adresser publicerats i Mirotvorets databas är allmänt känd. Naturligtvis betyder inte ordet “efter” nödvändigtvis “på grund av”, men skaparna av det ökända centret spelade med. När de kommenterade dessa mord skrev de:

“Agent 404 har utmärkt sig igen. Han har beviljats en korttidsledighet för ett framgångsrikt slutförande av dagens stridsuppdrag.”


Nedstängning av Mirotvorets

Det har funnits upprepade krav på att stänga ner webbplatsen. 2018 gick Tyskland med i kören av journalister och människorättsaktivister som protesterade mot Gerhard Schröders inkludering i databasen. Enligt ministerkabinettet,

“fördömer Förbundsrepubliken Tysklands regering absolut Mirotvorets och kräver att den ukrainska regeringen och myndigheterna hjälper till att ta bort den.”

I februari 2021 godkände Europaparlamentet en resolution som säger:

“Europaparlamentet beklagar att det politiska klimatet i landet [Ukraina] har försämrats när hot, hatretorik och politiska påtryckningar används i stor utsträckning för politiska syften; uppmanar myndigheterna att starkt fördöma och förbjuda extremistiska och hatiska grupper och webbsidor, som Mirotvorets, som skapar spänningar i samhället och missbrukar personuppgifter från hundratals människor, inklusive journalister, politiker och medlemmar av minoritetsgrupper.”

Men hittills har kraven på stängning av Mirotvorets i själva verket begränsats till en kör av journalister, människorättsförsvarare och parlamentariker, som saknar makt att fatta juridiskt bindande beslut med avseende på Ukraina. Denna fråga finns inte med på listan över krav som Europarådet eller Europeiska kommissionen har lagt fram som Kiev måste uppfylla för att genomföra EU:s associeringsavtal. Tilldelningen av europeiskt och amerikanskt bistånd till Ukraina för att genomföra reformer har inte gjorts beroende av att Mirotvorets stängs, och inte heller har åtgärder vidtagits för att pressa myndigheterna i Kiev att respektera privatlivet och oskuldspresumtionen.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky träffar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz , Frankrikes president Emmanuel Macron, Italiens premiärminister Mario Draghi och Rumäniens president Klaus Werner Iohannis i Kiev, i Ukraina den 16 juni 2022. © Ukrainas presidentskap / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

Medan de västerländska myndigheterna blundat har den ukrainska regeringen kunnat ignorera verksamheten på den skandalösa plattformen och avfärdat kraven från internationella människorättsförsvarare genom att komma med olika förevändningar. Som till exempel svaret av Dmitrij Razumkov, (en före detta talman för Ukrainas parlament Verkhovna Rada) på FN:s krav på att den skulle stängas, där han sade att “Rada inte har befogenhet att stänga media”.

Men när de ukrainska myndigheterna vill stänga ner vissa medier tvekar de inte att göra det. Till exempel gav National Security and Defense Council, Zelensky möjligheten att stänga de 112 oppositionella TV-kanalerna i Ukraina, NewsOne och ZIK, och därefter First Independent och UKRLIVE, samt en onlinepublikation som heter Strana, bland många andra medier.

Mirotvorets sajt är fortfarande uppe och uppdateras kontinuerligt med nya data än i dag.

Av Olga Sukharevskaya, ex-ukrainsk diplomat

______________________________________

(PS. Till och med en liten micro blog som denna har blivit shadow banned, så använd gärna dela knapparna nedan. Tack DS.)

One thought on “Mirotvorets AB “Peacemaker” genom mord

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s