Kazakstan Modus Operandi

Det USA-styrda upproret i Kazakstan kan mycket väl stärka Ryssland

Översatt från Moon of Alabama

I början av 2019 publicerade den Pentagon-finansierade tankesmedjan RAND en omfattande plan för mjuka attacker mot Ryssland.

Den 350 sidor långa rapporten rekommenderade vissa åtgärder som USA skulle vidta för att stänga in Ryssland. Sammanfattningen säger:

”Denna rapport inser att en viss nivå av konkurrens med Ryssland är oundviklig och försöker här definiera områden där USA kan göra det till sin fördel. Vi undersöker en rad ickevåldsåtgärder som kan utnyttja Rysslands faktiska sårbarheter och oro, som ett sätt att stressa Ryssland såväl militärt som ekonomiskt och försvaga regimens politiska ställning hemma och utomlands. De steg vi undersöker skulle inte ha vare sig försvar eller avskräckning som sitt främsta syfte, även om de kan bidra till båda. Dessa steg skall snarare uppfattas som element i en kampanj utformad för att skapa obalans hos motståndaren, vilket leder till att Ryssland tävlar i domäner eller regioner där USA har en konkurrensfördel, och får Ryssland att överanstränga sig militärt eller ekonomiskt, eller få regimen att förlora inhemsk och/eller internationell prestige och inflytande.”

RAND listar ekonomiska, geopolitiska, ideologiska och informativa samt militära åtgärder som USA bör vidta för att försvaga Ryssland.

Sedan rapporten kom ut har de fyra första av de sex ”geopolitiska åtgärder” som anges i kapitel 4 i rapporten genomförts.

USA levererade dödliga vapen till Ukraina och ökade sitt stöd till ”rebellerna” i Syrien. De försökte utföra ett regimskifte i Vitryssland och anstiftade ett krig mellan Azerbajdzjan och Armenien. USA implementerar nu åtgärd 5 som syftar till att ”minska Rysslands inflytande i Centralasien”.

Kazakstan som är Rysslands södra granne och var en del av Sovjetunionen. Kazakstan är en mineralrik inlandsstat som är tre gånger så stort som Texas, men med mindre än 20 miljoner invånare. En betydande del av dess befolkning är ryssar och det ryska språket är vanligt förekommande. Landet är en viktig länk i det strategiska Belt and Road Initiative mellan Kina och Europa.

Kazakstan

Sedan Sovjetunionens upplösning har Kazakstan styrts av oligarkiska familjeklaner – främst Nazarbayev. Som CIA Worldfactbook noterar:

”Verkställande gren statschef: president Kasym-Zhomart TOKAYEV (sedan 20 mars 2019); notera – Nursultan NAZARBAYEV, som var president sedan 24 april 1990 (och vid makten sedan 22 juni 1989 under sovjetperioden), avgick den 20 mars 2019; NAZARBAYEV behöll titeln och befogenheterna som ”förste president”; TOKAYEV fullbordade NAZARBAYEVs mandatperiod, som förkortades på grund av det tidiga valet den 9 juni 2019, och fortsatte sedan som president efter valsegern”

Under det senaste decenniet har det förekommit flera uppror (2011, 2016 och 2019) i Kazakstan. Dessa orsakades mestadels av ojämn fördelning av inkomster från dess mineraler inklusive olja och gas. Oligarkerna i huvudstaden Astana / Nur-Sultan lever väl, medan provinserna som producerar mineralerna knappast har haft någon utveckling, som t.ex. Mangistauskaya i sydväst.

Nyligen steg priset för flytande petroleumgas (LPG) efter att regeringen hade liberaliserat marknaden, LPG används till bränsle i många bilar i Kazakstan. Detta orsakade ytterligare en omgång av landsomfattande protester:

Den rad demonstrationer som har slitit sönder Kazakstan sedan den 2 januari, började i den västra oljestaden Zhanaozen, skenbart utlöst av ilska över en plötslig ökning i priset på bilbränsle. Liknande improviserade sammankomster spred sig sedan snabbt till närliggande byar i Mangystau-regionen och sedan på flera andra platser i väster, i städer som Aktau, Atyrau och Aktobe. Den 4 januari gick människor ut på gatorna i ett antal platser många hundra kilometer bort t.ex. i de södra städerna Taraz, Shymkent och Kyzyl-Orda, i norr i städerna Uralsk och Kostanai såväl som i Almaty och Nur-Sultan huvudstaden.

Men få såg scener så fyllda av eld som de i Almaty.

Sammandrabbningarna i Almaty fortsatte hela natten in på den 5 januari. Efter att ha skingrats av polisen från Republikens torg begav sig en del av folkmassan cirka två kilometer nedför backen, till Astana Square, en annan historisk plats i staden, där regeringssätet under sovjettiden brukade vara beläget.

Även om det inte finns något tillförlitligt sätt att mäta demonstrationernas omfattning, verkar en kombination av rapportering på plats och videofilmer indikera att dessa protester kan ha varit ännu större än de som gjorde att landet nästan stod stilla 2016.

Medan de klagomål som utlöste de första demonstrationerna i Zhanaozen gällde bränslepriserna, verkar de ibland stökiga demonstrationerna som har följde varit av mer allmän karaktär. Ett taktfast ropande av ”shal ket!” (”gamling gå!”), vilket vanligtvis refereras till den tidigare presidenten Nursultan Nazarbayev, som fortsätter att utöva betydande inflytande bakom kulisserna, hördes vid många av demonstrationerna. Protesterna eskalerade snart med gäng av beväpnade demonstranter som tog kontroll över regeringsbyggnaderna och satte eld på dem. Det gjordes också försök att ta kontroll över radio- och TV-stationer samt flygplatsen. Polisen som i allmänhet inte gjorde mycket för att ingripa, sköts ner.

Handlingarna i landets största stad och före detta huvudstad Almaty är verkligen inte spontana reaktioner från en skara fattiga arbetare, utan kontrollerade aktioner av vältränade grupper av beväpnade ”rebeller”.

Peter Leonard skriver 9:18 UTC · 6 januari 2022. ”Kazakstan: Mycket viktig och spännande detalj med starka nyanser av Kirgizistan 2020. Fredliga människor initierar möten, men skumma och våldsamma individer dyker upp för att ställa till problem, och det är aldrig helt klart vem de är eller var de kom ifrån.”

Från ett konto hörde jag, utspelade sig en liknande dynamik i Almaty på onsdagsmorgonen. En relativt liten och mild sammankomst bildades på Republiktorget mittemot stadshuset. Helt plötsligt dök hundratals extremt aggressiva män upp som hotade allt och alla #Kazakstan /2

De hotade och attackerade journalister som stod i närheten och beordrade alla som tog bilder att radera bilderna. Det var helt klart denna kohort som var ansvarig för mycket av förstörelsen. Och det är ett mysterium (för mig) vilka de var.

Vi har sett liknande formationer under de amerikanska upproren i Libyen, Syrien, Ukraina och Vitryssland. Det USA-finansierade medienätverket för regimbyte NEXTA i Polen, vilka ledde det misslyckade färgrevolutionsförsöket i Vitryssland förra året, tillkännagav USA:s krav:

NEXTA @nexta_tv – 13:52 UTC · 5 januari 2022
Krav från demonstranterna i #Kazakstan

  1. Omedelbar frigivning av alla politiska fångar
  2. Fullständig avgång av president och regering
  3. Politiska reformer:
    Skapande av en provisorisk regering av välrenommerade och offentliga medborgare. Utträde från alla allianser med #Ryssland ”

En mer pålitlig källa bekräftar dessa: Maxim A. Suchkov @m_suchkov – 14:43 UST · 5 januari 2022.

”Listan över krav från demonstranter i #Kazakstan som har cirkulerat är intressant, milt uttryckt.
Medan de flesta krav fokuserar på att stärka socialt och ekonomiskt stöd och motverka korruption avslöjar punkterna #1, 7, 10, 13, 16 protesternas rötter och vem som driver dem

1 kräver att #Kazakstan ska lämna Eurasian Economic Union.

7 kräver legalisering av månggifte ”för vissa grupper av befolkningen” & förbud mot äktenskap med utlänningar

10 kräver oberoende för Mangystau-regionen &^att oljebolagens intäkter kvarstår i Mangystau

Varning: den här listan har cirkulerat mycket på telegram – kan vara falsk eller inte representativ för vad demonstranter vill ha, det verkar som om demonstranter är en mångfasetterad grupp som inkluderar genuint missnöjda människor, politiska manipulatörer, ”professionella revolutionärer” (som det var i UKR & BEL ), etc ”

Kazakstans regering har sedan dess sänkt LPG priserna. Den 5 januari avsatte president Tokayev den ”förste presidenten” Nazarbayev från sin position som ordförande i säkerhetsrådet och utlovade hårda tag mot beväpnade demonstranter.

Kazakstan är en del av den rysslandsledda Eurasian Economic Union (EAEU) samt Collective Security Treaty Organization (CSTO).

På morgonen den 5 januari hade Tokajev ett telefonsamtal med Rysslands och Vitrysslands presidenter. Han har mobiliserat luftburna enheter från de väpnade styrkorna i Kazakstan. På kvällen den 5 januari bad han om stöd från CSTO mot de ”utländskt styrda terroristerna” som slåss mot säkerhetsstyrkorna.

https://www.rt.com/russia/545250-kazakhstan-protests-csto-military-help/

Ryssland, Vitryssland och andra CSTO medlemmar har dedikerade snabbinsatsstyrkor reserverade för sådana ingripanden. Dessa kommer nu att mobiliseras för att återta regeringens kontroll i Kazakstan. Ryska CSTO styrkor är för närvarande på väg till Kazakstan. Vitryska och Armeniska trupper kommer snart att följa.

https://ria.ru/20220106/mirotvortsy-1766707414.html

De har en tuff tid framför sig:

Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ ❄ @CalibreObscura – 19:50 UTC · 5 januari 2022.

”Kazakstan: Rånbyte vapen från den nationella säkerhetskommitténs (motsvarande ryska FSB) byggnad av demonstranterna i Almaty: Minst 2 PG-7V-projektiler, eventuellt förpackade Glock-pistoler och (möjligen) mer i många utspridda lådor, olika kit. Pansarskyddsförmåga på 48 timmar…
Bild”
Under de senaste decennierna hade USA och dess allierade varit relativt tysta om det diktatoriska ledarskapet i Kazakstan.

Mark Ames skriver @MarkAmesExiled – 14:18 UTC · 5 januari 2022.

”Nato:s hejaklackshörn av FSU ”experter” arbetar redan hårt för att spinna upproret i Kazakstan som på något sätt Putins fel, eller anklaga Putin för det – men notera hur tyst vårt media-NGO-komplex har varit de senaste 20 åren när det gäller: regimens kränkningar av mänskliga rättigheter, korruption och ” auktoritärism” [i Kazakstan]”

Chevron är den största oljeproducenten i Kazakstan och den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair har tidigare gett råd till dåvarande presidenten Nursultan Nazarbayev om hur man undviker större uppståndelse över döda demonstranter. I ett brev erhållits av The Telegraph, sa Blair till den kazakiska presidenten Nursultan Nazarbayev om de 14 demonstranters död ”hur tragiskt det än var, borde det inte skymma de enorma framsteg” som hans land hade gjort. Herr Blair som fick flera miljoner pund om året för att ge råd till Nazarbayev, fortsätter med att föreslå viktiga stycken att infoga i ett tal som presidenten höll vid University of Cambridge, för att försvara handlingarna.”

Tiderna är dock annorlunda nu då Kazakstan har fortsatt att stärka sina relationer med Ryssland och Kina.

CIA utskottet National Endowment for Democracy (NED) finansierar ett 20-tal ”civilsamhälles” – regimförändringsprogram i Kazakstan med cirka 50 000 $ per år vardera.

De inblandade organisationerna verkar för närvarande mestadels vara tysta, men de är ett säkert tecken på att USA spelar en roll bakom kulisserna. Den 16 december tillkännagav USA:s ambassad i Kazakstan detaljer om kommande demonstrationer.

Det är troligt att den förplanerade ”Utökade Ryssland” delen av Centralasien programmet har genomförts i förtid, som ett svar på Rysslands senaste ultimatum när det gäller Ukraina och Nato. Dess enda syfte är att skapa obalans i den ryska ledningen i Moskva genom att avleda dess uppmärksamhet mot söder.

Jag tror dock att Ryssland har förberett för sådana eventualiteter. De kommer inte att påverkas i sina planer och krav.

Vad är svårt att urskilja är dock vad som verkligen händer bakom kulisserna i Astana / Nur-Sultan. Har Tokayev som tidigare sågs som en ren marionett till Nazarbajev, verkligen ersatte honom? Hans kontroll över säkerhetsstyrkorna är något osäker:

Liveuamap @Liveuamap – 19:18 UTC · Jan 5, 2022 ”Tokayev ogillade chefen för sin säkerhetsvakt Saken Isabekov. Dessutom sparkade han the Deputy Head of the State Security Service of the Republic of Kazakhstan från sin post”.

Men resultatet av hela spelet är ganska förutsägbart:

Mark Ames @MarkAmesExiled – 14:31 UTC · Jan 5, 2022 ”Den bistra sannolikheten, med tanke på alla de olika ”revolutioner” i FSU de senaste 20 åren, är att Kazakstans gatuprotester [kommer att vara] ett instrument åt en kraftfull klan, för att ersätta den härskande oligarkin med en ny oligarki.”

För de CSTO trupper som nu har landat i Almaty, kommer det att ta några dagar att avsluta upproret. Om det resultatet råder det inget tvivel.

Moskva, inte Washington DC, kommer att ha ett stor inflytande över vem som kommer att komma ut på toppen.

Det är mycket möjligt att resultatet av hela affären kommer att stärka Ryssland, precis som den misslyckade amerikanska regimskiftes strategins försök i Vitryssland.

Dmitri Trenin @DmitriTrenin – 07:57 UTC · 6 Jan 2022 (15.) ”Kazakhstan är ytterligare en test, efter #Belarus, av RUS förmåga att stabilisera sin formella allierade utan att alienera deras befolkningar. Det är den första åtgärden av CSTO sedan grundandet 1999, och ett viktigt test för alliansen. Massor av potentiella fallgropar runt om, men det kan vara en stor välsignelse om Moskva lyckas.”


_________________________________________________________________

Som en kommentar till detta vill jag koppla en mycket intressant artikel författad av M K Bhadrakumar och här översatt av Knut Lindelöf, vilken öppnar dörren för diverse spekulationer om hur rent spelet egentligen är.

Annons

2 reaktioner på ”Kazakstan Modus Operandi

Kommentarer är stängda.